Corona of niet: 75 jaar vrijheid moet gevierd worden. Met die drijfveer heeft idtv+ in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een vervangend programma neergezet voor het traditionele 5 mei-concert vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. 

Decennialang was het de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag: het 5 mei-concert op de Amstel. Maar dit jaar was alles anders. Geen samenkomsten en geen publiek, wel anderhalve meter afstand. In samenwerking met de NOS bracht idtv+ daarom een unieke concerteditie, ingetogen en groots tegelijkertijd.  

Muzikale terugblik
De speciale uitzending op NPO 1 stond bol van de creatieve oplossingen om ondanks de maatregelen toch een spectaculair concert neer te zetten, maar de boodschap was als vanouds: vrijheid is kostbaar. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut gaven een intiem optreden, een muzikale terugblik op de 75 jaar na de bevrijding. Het Metropole Orkest verzorgde de muziek: niet voltallig ter plaatse, maar door een slimme inzet van vooraf opgenomen videomateriaal van elke solist toch als geheel. ISH Dance Collective vertoonde een speciale choreografie op het dak van het Volkshotel en hoogtepunten van de Bevrijdingsconcerten uit het verleden kwamen voorbij. Simone Weimans presenteerde de uitzending, die ook dit jaar werd besloten met het beroemde lied We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Uitzonderlijke content
Ceo Taco Rijssemus benadrukt dat een verhaal op verschillende manieren en platformen verteld kan worden. ‘De viering van 75 jaar vrijheid mocht niet stilletjes voorbijgaan, dus we hebben alles op alles gezet om juist onder deze omstandigheden een extra bijzondere editie van het 5 mei-concert neer te zetten. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke content. We zijn ongelofelijk trots dat het ons in zo’n korte tijd is gelukt.’

© 2020 IDTV - Alle rechten voorbehouden