Skip to main content

In deze Peer Review verdiepen de communicatieprofessionals zich in schurende communicatie. De ene keer wordt het ongemak bewust opgezocht en de andere keer lukt het niet er aan te ontkomen. Genoemde oorzaken van communicatief ongemak zijn onder andere hypocrisie van bedrijven en boodschappen die haaks staan op bestaande denkbeelden.

Over de beste aanpak voor het communiceren van een boodschap, verschillen de meningen. “Laat iedereen maar boos op elkaar worden, zodra je het gaat nuanceren haal je de kracht ervan weg”, aldus één van de Peers. Waar alle professionals het over eens zijn, is dat verandering altijd ongemak veroorzaakt. Dat Nederland een volk is dat praat, en dus altijd zal proberen het samen ergens over eens te worden, kan je braaf noemen- maar ook brave, zegt een andere Peer. Want makkelijk is het niet.

Aan het woord zijn dr. Guido Rijnja, Adviseur communicatiebeleid bij Rijksvoorlichtingsdienst; Julia de Vries, Communicatieadviseur Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging; prof. dr. Christian Burgers, bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie bij de Universiteit van Amsterdam; dr. Simone Krouwer, Postdoctoraal Onderzoekster Communicatiewetenschappen bij Universiteit Antwerpen en onze eigen Wensly Francisco, Producent bij idtv docs. 

The Peer Review is een maandelijkse productie van idtv+ en Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals. In elke aflevering laten gasten uit het communicatievak hun licht schijnen over een thema. De voorgaande afleveringen verschenen op de mediakanalen van idtv+ en Logeion. De productie loopt het gehele jaar, ter ere van het 75-jarig bestaan van Logeion.