idtv + 75 jaar verenigde naties

wie is de klant?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Het comité ondersteunt daarnaast andere herdenkingen in het land en ontwikkelt voorlichtingsprogramma’s, publiekscampagnes, educatieve programma’s en onderzoek op het gebied van herdenken en vieren.

In 2020 vierden we naast 75 jaar vrijheid in Nederland ook het jubileum van de Verenigde Naties. In samenwerking met onder meer museum Humanity House is daarom er een activiteitenprogramma samengesteld, waarin de verzameling van 75 jaar verhalen over de grondbeginselen van de VN een belangrijk onderdeel was.

wat was de vraag aan idtv?

Op 24 oktober 2020 was het 75 jaar geleden dat de oprichtingsvergadering van de Verenigde Naties plaatsvond; een belangrijk onderdeel van het jubileum. Onze rol was om samen met de NOS een liveprogramma te maken waarin we stilstaan bij het belang van de idealen van de VN en de gebeurtenissen van de afgelopen 75 jaar.

wat was ons concept?

Persoonlijke verhalen brengen grote thema’s tot leven. Daarom nam verteller Benja Bruijning ons mee in de afgelopen 75 jaar aan de hand van vier verhalen van gewone mensen, die ieder op een eigen manier de idealen van de Verenigde Naties representeren. Elk verhaal sloten we af met een bijzonder en inhoudelijk relevant lied; een ode aan een dapper en bijzonder persoon.

Een unieke viering verdient een uniek decor. Daarom kozen we voor het Vredespaleis in Den Haag en projecteerden we met videomapping een montage van nieuwsbeelden, video- en geluidsfragmenten op de muren van de imposante hal. Jeangu Macrooy, Bastiaan Everink en Maan, Giovanca, Douwe Bob en Ntjam Rosie zongen op de muziek van een live ensemble. Bijzondere gasten als de kleindochter van Nelson Mandela hadden een persoonlijke (video)boodschap voor de hoofdpersonen uit het verhaal en presentator Saïda Maggé interviewde Karel van Oosterom en Jahkini Bisselink als oud-vertegenwoordigers van Nederland. Ook VN-secretaris-generaal António Gutteres ging met haar in gesprek, vanuit het VN-hoofdkwartier in New York. Videoboodschappenvan koning Willem-Alexander waren in het programma opgenomen en ter afsluiting sprak ook koningin Máxima per video alle kijkers toe over het werk van de VN.

Het was een ingetogen maar indrukwekkende show met betrokken artiesten, authentieke verhalen en relevante gasten. Een visuele reis langs de afgelopen 75 jaar, waarin de waarden en idealen van de VN een podium kregen.